Spaardeposito voordelen en nadelen

Voordelen spaardeposito

Het grote voordeel van het spaardeposito is de relatief hoge rente. De rente die over het spaargeld op een spaardeposito wordt vergoed is hoger dan de rente die je over een spaarrekening krijgt. Een bijkomend voordeel van het spaardeposito is dat de rente gedurende de looptijd vast staat. Door de vaste rente op een spaardeposito ben je gedurende de looptijd zeker van een hoge rente, ook wanneer de spaarrentes dalen. De vaste rente is bij het afsluiten van een spaardeposito bekend waardoor je profiteert van het voordeel dat het eindbedrag bij deposito sparen vooraf kunt berekenen.

De meeste spaardeposito’s (met uitzondering van de achtergestelde spaardeposito’s) van een Nederlandse financiële instelling vallen onder het depositogarantiestelsel. Wanneer de financiële instelling failliet gaat, wordt een bedrag tot 100.000 euro door de overheid vergoed. In de kern is zijn de voordelen van een spaardeposito samen te vatten in een woord: zekerheid! Indien je voor een groen spaardeposito kiest wordt hier nog een voordeel aan toegevoegd, namelijk een belastingtechnisch voordeel, vrijstelling van de vermogensrendementsheffing over het groen spaardeposito.

Nadelen spaardeposito

Naast de voordelen kent een spaardeposito ook een aantal duidelijke nadelen. De nadelen van een spaardeposito kun je samenvatten als het ontbreken van flexibiliteit. Het geld op een spaardeposito staat namelijk gedurende een vooraf afgesproken periode vast, in ieder geval langer dan de periode van een jaar. Gedurende de periode dat het geld op het spaardeposito vast staat is het vaak niet mogelijk om geld van het spaardeposito op te nemen.

In het geval het wel mogelijk is om gedurende de looptijd van het spaardeposito geld op te nemen dient er een boete betaald te worden. Daarnaast is het ook niet mogelijk om gedurende de looptijd extra geld op het spaardeposito onder te brengen. Uiteindelijk is het grote voordeel, de vaste relatief hoge rente op een spaardeposito in sommige gevallen ook het grote nadeel. De rente op een spaardeposito staat vast, ook in tijden waarin de spaarrente stijgt. De rente op het spaardeposito blijft dan gelijk en stijgt niet mee.

Voordelen en nadelen van deposito sparen samengevat

Wanneer je de voordelen en nadelen van een spaardeposito tegen elkaar afzet kun je de conclusie trekken dat de relatief hoge en vaste rente het grootste voordeel van een spaardeposito is. Het grootste nadeel is dat een spaardeposito niet flexibel is waarmee de beperkingen met betrekking tot de looptijd en het tussentijds opnemen of bijstorten van geld wordt bedoeld.