Spaardeposito vergelijken

Wanneer je spaargeld gedurende een periode langer dan een jaar niet nodig hebt is een spaardeposito een geschikte manier om van je spaargeld meer te maken. Over het geld op een spaardeposito ontvang je namelijk meer rente dan over een spaarrekening. Wanneer een spaardeposito voor je geschikt is sluit dan niet direct de eerste beste spaardeposito af. Het is verstandig verschillende spaardeposito’s met elkaar te vergelijken voordat je een spaardeposito afsluit. Het principe van een spaardeposito is simpel echter heeft iedere aanbieder een eigen variant op het spaardeposito, hierdoor verschillen ook de voorwaarden per aanbieder.

Spaardeposito vergelijken op rente

Voor de meeste mensen is de hoogte van de rente die over het spaargeld op een spaardeposito ontvangen wordt een belangrijk punt om een spaardeposito op te vergelijken. Houd echter wel in de gaten dat de hoogte van de rente over het geld op een spaardeposito vrijwel altijd afhankelijk van is van de looptijd van het spaardeposito. Wanneer spaardeposito X een rente van 3% geeft bij een looptijd van 5 jaar en spaardeposito Y een rente van 4% geeft bij een looptijd van 10 jaar, is spaardeposito X voor veel mensen een aantrekkelijkere keuze.

Er zijn ook spaardeposito’s waarbij de hoogte van de rente niet of niet alleen afhankelijk is van de looptijd van het spaardeposito. Bij deze spaardeposito’s is ook de hoogte van de inleg bekend. Vaak komt de hoogte van de rente dan tot stand door een minimale inleg of een combinatie van de looptijd en een minimale inleg.

Spaardeposito vergelijken op tussentijdse opname en boete

De hoogte van de spaarrente en de looptijd van het deposito zijn echter in tegenstelling tot wat veel mensen denken niet de belangrijkste punten om een spaardeposito op te vergelijken. Bij veel spaardeposito’s is het namelijk niet mogelijk om gedurende de looptijd tussentijds geld van het spaardeposito op te nemen. Wanneer het wel mogelijk is om tussentijds geld van het spaardeposito op te nemen moet hiervoor in veel gevallen een boetebedrag worden betaald. Er zijn ook aanbieders die bij uitzonderlijke gevallen als overlijden geen boete in rekening brengen wanneer het spaardeposito tussentijd wordt ‘opengebroken’.

Waar vergelijk je een spaardeposito op?

Samengevat is het belangrijk voordat je een spaardeposito afsluit een antwoord te hebben op de onderstaande vragen en de spaardeposito varianten van verschillende aanbieders hierop te vergelijken.

  • Hoe hoog is de rente die over het bedrag op het spaardeposito wordt vergoed?
  • Wat is de minimum inleg en de bijbehorende looptijd behorende bij deze rente?
  • Is het mogelijk op tussentijds geld van het spaardeposito op te nemen en hoe hoog is de eventuele boete?
  • Is de mogelijkheid er om tussentijds en kosteloos extra geld op het spaardeposito onder te brengen?