Inflatie en rente op spaardeposito

Als je spaart op een spaardeposito dien je rekening te houden met de inflatie. De spaarrente die je van de bank over het geld op je spaardeposito ontvang is niet de complete winst over het geld op je deposito. Op de rente die je over het geld op het spaardeposito ontvangt moet je de inflatie en vermogensrendementheffing (belasting) nog in mindering brengen.

Spaardepositio: spaarrente en inflatiecijfer

Wanneer je een spaardeposito opent doe je er goed aan om na te gaan wat het inflatiecijfer is. Open dan ook geen spaardeposito met een rentevergoeding beneden de inflatie. Wanneer je dit wel doet wordt het geld op het spaardeposito niet meer waard. De spaarrente zorgt ervoor dat het geld op het spaardeposito meer wordt, echter kan het in de praktijk voorkomen dat je door de inflatie voor dit geld minder kunt kopen. Als de inflatie hoger is dan de spaarrente die over het spaardeposito wordt vergoed kan het zijn dat je er financieel gezien niet op vooruit gaat door je geld op een spaardeposito onder te brengen.

Welke rentevergoeding noodzakelijk?

Het meest recente inflatiecijfer voor Nederland dateert van april 2012 en bedraagt 2,3 procent. Wanneer je bij het inflatiepercentage 1,2% vermogensrendementheffing (belasting) optelt kom je uit op 3,5%. Over een spaardepositie zou je dus minimaal 2,6% rente vergoed moeten krijgen om er financieel gezien enigzins op vooruit te gaan. De hoge inflatie maakt sparen momenteel niet aantrekkelijk, om boven de 3,5% spaarrente vergoed te krijgen dien je spaargeld vaak voor een langere periode (5 jaar of langer) vast te zetten. Als de inflatie stijgt is het zaak dat ook de rentevergoeding mee stijgt. Sommige banken laten de rentevergoeding niet mee stijgen met de inflatie, let hier dus goed op.