Groen spaardeposito

Principe groen spaardeposito

In de basis is een groen spaardeposito gelijk aan een normaal spaardeposito. Dit wil zeggen dat bij een groen spaardeposito een spaarrente wordt vergoed over het bedrag dat op het deposito staat. Net als bij een normaal deposito staat het spaargeld minimaal voor de looptijd van een jaar vast. Hoe langer de looptijd van een groen spaardeposito hoe hoger het rentepercentage dat wordt vergoed. Naast de looptijd kent een groen spaardeposito ook voorwaarden met betrekking tot de minimale inleg, het tussentijds opnemen van spaargeld en het tussentijds onderbrengen van extra geld op een spaardeposito. Tot zover geen verschil tussen een groen spaardeposito en een normaal spaardeposito.

Verschillen groen spaardeposito en normaal spaardeposito

Het grote verschil tussen een normaal en een groen spaardeposito zit hem in het feit waar je spaargeld gedurende de looptijd van het deposito in wordt geïnvesteerd. Wanneer je geld vastzet op een groen spaardeposito wordt je spaargeld gedurende de looptijd van het groen spaardeposito door de aanbieder uitsluiten geïnvesteerd in milieuvriendelijke en duurzame initiatieven. De rente die over een groen spaardeposito wordt vergoed is minimaal gelijk maar vaak hoger dan de rente die over een normaal deposito wordt vergoed.

Overheid stimuleert duurzame en milieuvriendelijke investeringen

Daarnaast heeft een groen spaardeposito in een aantal gevallen het voordeel dat de overheid het investeren in milieuvriendelijke en duurzame projecten wil stimuleren. Indien de aanbieder het geld dat je op een groen spaardeposito hebt ondergebracht investeert in milieuvriendelijke en duurzame projecten die door de overheid zijn goedgekeurd, ontvang je een belastingvoordeel. Staat je geld op een groen spaardeposito en investeert de aanbieder in goedgekeurde initiatieven dan hoef je over het bedrag opgebouwd met het groen spaardeposito heen vermogensrendementsheffing te betalen.

Belastingvoordeel groen spaardeposito

Het principe van een groen spaardeposito is dus gelijk aan het normale spaardeposito. Hierdoor hebben de voorwaarden van een groen spaardeposito in de meeste gevallen betrekking op dezelfde punten als bij een normaal deposito. Het groen spaardeposito kent echter twee grote voordelen: je spaargeld wordt gedurende de looptijd in milieuvriendelijke en duurzame initiatieven als de ontwikkeling van biologische landbouw, windmolenparken en zonne energie geïnvesteerd, daarnaast profiteer je ook nog eens van fiscale aantrekkelijkheid in de vorm van een vrijstelling over de vermogensrendementsheffing.

Wanneer een groen spaardeposito afsluiten?

Kun je wat spaargeld langer dan een jaar missen en wil je bijdragen aan het milieu en duurzaamheid dan is een groen spaardeposito wat voor jou. Voordat je een groen spaardeposito afsluit is het goed om de voorwaarden te bestuderen en groene deposito’s van verschillende aanbieders met elkaar op de voorwaarden te vergelijken.