Termijndeposito, flexibel deposito, bestemmingsdeposito & achtergesteld deposito, wat is het verschil?

Termijndeposito

Het principe van een termijndeposito is gelijk aan het principe van een spaardeposito. Sparen tegen een vooraf afgesproken rente die hoger is dan de rente op een normale spaarrekening. Waarbij geldt dat hoe langer de looptijd van de termijndeposito hoe hoger de rente. Het grote verschil tussen een spaardeposito en termijndeposito zit in de looptijd. Een deposito met een looptijd korter dan een jaar wordt een termijndeposito genoemd. Een deposito wordt een spaardeposito genoemd wanneer de looptijd langer is dan een jaar.

Flexibel deposito

Ook het principe van een flexibel deposito is gelijk aan dat van een spaardeposito. Daarnaast speelt ook bij een flexibel deposito de looptijd een rol in het bepalen bij de hoogte van de rente die over het flexibel deposito wordt vergoed. In tegenstelling tot een spaardeposito is het bij een flexibel deposito wel mogelijk om tussentijds kosteloos geld van het flexibel deposito op te nemen of juist extra geld op het flexibel deposito onder te brengen. Doordat het bij een flexibel deposito mogelijk is om tussentijds geld op te nemen of extra geld onder te brengen is de rente hierbij vaak een stuk lager dan de rente op een spaardeposito.

Bestemmingsdeposito

De bestemmingsdeposito is een deposito vorm met een korte looptijd. De looptijd van een bestemmingsdeposito ligt vaak tussen de drie en zes maanden. Ook bij een bestemmingsdeposito is de hoogte van de rente vooraf bekend en is deze gedurende de looptijd vast. Het geld van een bestemmingsdeposito is tussentijds op te nemen mits het geld besteed wordt aan met de financiƫle instelling vooraf afgesproken bestemming, vandaar de naam bestemmingsdeposito.

Achtergesteld deposito

In de meeste gevallen heeft een achtergesteld deposito een hogere rente dan een spaardeposito. Voor deze hogere rente loop je dan ook meer risico. Wanneer je een achtergesteld deposito afsluit valt het deposito niet onder het depositogarantiestelsel. Doordat een achtergesteld deposito niet onder het depositogarantiestelsel staat ben je het spaargeld van het achtergesteld deposito kwijt wanneer de financiƫle instelling waarbij het achtergestelde deposito is afgesloten failliet gaat kwijt. Wanneer je een deposito wilt afsluiten let dan goed op of er sprake is van een spaardeposito of een achtergesteld deposito en realiseer je het risico dat je loopt met het afsluiten van een achtergesteld deposito.