Alles over maandsparen

Maandsparen (sommige banken schrijven het als maand sparen) is een nieuwe vorm van sparen die behoorlijk populair aan het worden is. Wat houdt dat in maandsparen? Je zet maandelijks een vast bedrag opzij op een zogenaamde maandspaarrekening. Je hoeft hier zelf niets voor te doen, want het bedrag wordt per automatische incasso op de spaarrekening gezet. Het spaargeld is vrij opneembaar en de spaarrente is variabel. Bij de meeste banken ligt het minimale maandelijkse spaarbedrag tussen d €10 en de €50 en het maximale maandelijkse bedrag rond €500.

Voordelen van maandsparen

Maandsparen biedt je een stok achter de deur als je wilt sparen voor de aankoop van een bepaald product of een bepaalde dienst. De rente is vrijwel bij elke bank hoog en variabel. Dat betekent dat je je spaardoel relatief snel kunt bereiken. Je hoeft er ook nooit aan te denken om geld op je spaarrekening te zetten, want het gaat volledig automatisch.
Bovendien is maandsparen een manier van sparen waarbij je je vrijheid niet verliest. Je kunt je spaargeld, anders dan bij bijvoorbeeld een deposito, altijd opnemen wanneer het jou uitkomt. Je zit dus eigenlijk nergens aan vast. De rente op een maandspaarrekening is variabel. Dit houdt in dat de rente meestijgt als de marktrente stijgt. Je haalt als de markt het toelaat dus het maximale uit je spaargeld.

Nadelen maandsparen

Je kunt in een wat krappere maand niet besluiten om niet te sparen, want er is sprake van een minimale inleg en het wordt per automatische incasso overgemaakt van je lopende betaalrekening. Wat je wel kunt doen is het geld terugboeken nadat het is overgemaakt, maar dit is nogal omslachtig.
Extra geld bijstorten is niet mogelijk op een maandspaarrekening. Als je dit wilt doen, moet dat dus op een andere spaarrekening, vaak tegen een lagere spaarrente.
De variabele rente kan ook een negatief effect hebben. Stel dat de marktrente daalt, dan daalt ook de rente op je maandspaarrekening. Je hebt dus minder zekerheid over het uiteindelijke bedrag dat je overhoudt aan maandsparen dan bij een spaarvorm met een vast rentepercentage.

Alternatieven maandsparen

Er zijn veel verschillende manieren om te sparen. Mocht je nu vinden dat de nadelen van maandsparen zwaarder wegen dan de voordelen, dan zijn er nog vele andere mogelijkheden die misschien beter op je wensen aansluiten. We sommen er hier een aantal voor je op.

  • Spaardeposito: je zet je spaargeld voor een bepaalde periode vast tegen een vast rentetarief, Je kunt kiezen om je spaargeld 1, 2, 3, 5 of 10 jaar vastzetten. Je weet vooraf exact wanneer je geld vrijkomt en welk bedrag dit zal zijn.
  • Internetsparen of een andere vrij opneembare spaarvorm: je kunt hierop sparen wat je wilt en wanneer je het wilt. Er zijn geen verplichtingen, geen minimale inlegbedragen enzovoorts. Wel valt de rente meestal wat lager uit dat op een spaarrekening met een minimaal inlegbedrag of een vaste looptijd.
  • Lijfrente: dit is een soort levensverzekering waarmee je geld spaart voor later. Het spaargeld komt vrij op een vooraf afgesproken datum. Vaak is dat de dag waarop iemand met pensioen gaat.
  • Sparen voor kinderen: op een speciale kinderspaarrekening kan er gespaard worden voor kinderen. Er zijn verschillende soorten kinderspaarrekeningen en de rentepercentages en voorwaarden verschillen per bank. De rente is meestal variabel.